SPITALUL DIN ROMAN AR PUTEA DEVENI „SPITAL COVID-19”

Spitalul Municipal de Urgență Roman ar putea fi destinat în exclusivitate pacienților cu forme ușoare și medii de infectare cu coronavirus. În județul Neamț sunt doar două spitale care pot fi amenajate în acest sens, respectiv spitalul romașcan și Spitalul Județean de Urgență de la Piatra Neamț.

Unul dintre ele ar trebui să fie destinat cazurilor medicale obișnuite, iar celălalt să fie rezervat doar tratării bolnavilor de coronavirus. Destinația fiecăruia va fi stabilită prin decizia Ministerului Sănătății. Un protocol al Ministerului Sănătății prevede ca fiecare județ să aibă minim două spitale cu secții de anestezie și terapie intensivă, din care unul să rămână destinat cazurilor obișnuite de medicină generală, iar celălalt să fie transformat în totalitate în spital pentru internarea și tratamentul pacienților infectați cu coronavirus. În această situație sunt două spitale din județ, respectiv Spitalul Municipal de Urgență Roman și Spitalul Județean din Piatra Neamț. Pregătirile în vederea acestui lucru au început deja să se facă atât la spitalul județean, unde se reorganizează compartimentul de la Neurochirurgie și se pregătesc spații pentru preluarea bolnavilor, cât și la spitalul romașcan, unde se caută de asemenea noi spații de internare și unde va sosi un aparat performant de analiză și diagnosticare a infectării cu coronavirus. Decizia finală va aparține însă Ministerului Sănătății, care va stabili care dintre aceste două spitale va fi transformat în spital care să trateze exclusiv pacienții cu coronavirus.

În jurul prânzului, Spitalul Municipal de Urgență roman a primit și vizita ministrului sectretar de stat din cadrul Ministerului sănătății care a declarat că în urma situației de la spitalul din Suceava și la rugămiontea deputatului Laurențiu Leoreanu s-a oprit la Roman pentru a se asigura că spitalul este pregătit pentru a întâmpina posibilele cazuri de covid 19.

Redactor: Ciprian PREDESCU / Imagine: Romeo PETCU